תהליכים בנביטה (משתנים תלויים)
- פרטים
- כניסות: 3159
מדדים (משתנים תלויים) | פירוט דרך המדידה | |
עוצמת תהליך הנשימה |
שינוי בצבעי אינדיקטורים בעקבות השתנות חומציות הסביבה | |
1. שינוי בריכוז ה-CO2 | א. שימוש באינדיקטור ברומו תימול כחול המשנה צבעו בריכוזיCO2 שונים. ניתן להשוות את צבע האינדיקטור לסקלה של צבעים מוכנה מראש. ראו: בדיקת קצב פוטוסינתזה על פי כמות ה- CO2 בתמיסה באמצעות אינדיקטור ברומתימול-כחול (32) ב. שימוש באינדיקטור פנול אדום וטיטרציה עם תמיסת NaOH. ראו: בדיקת קצב הנשימה - על פי כמות ה-CO2 בעזרת אינדיקטור פנול אדום (33)
ג. שימוש באינדיקטור פנול פתלאין למדידת משך הזמן הדרוש להיעלמות צבע האינדיקטור בתמיסת NaOH. ראו: בדיקת קצב הנשימה - על פי ה-CO2 שנפלט באמצעות פנול פטלאין (16) | |
2. שינוי בריכוז ה- O2 | שינוי מיקום טיפה בפיפטה המחוברת למבחנה סגורה בה מתקיים תהליך הנשימה של הזרעים. ראו: בדיקת קצב הפוטוסינתזה - על פי נפח החמצן שנפלט (29)
| |
פעילות אנזימטית 1. פעילות האנזים עמילאז | מעקב אחר פירוק עמילן במיצוי זרעים באמצעות היעלמות צבע בנוכחות יוד. ראו: בדיקת פעילות עמילאז (בזרעים נובטים (37)
| |
2. פעילות האנזים קטלאז | מדידת קצב תגובה / רמת חמצן נפלט לאחר הוספת מי חמצן על ידי:
א. מדידת גובה/נפח קצף בכלי הניסוי (מבחנה, משורה) ב. מדידת משך זמן בעבוע ויצירת קצף בכלי הניסוי ג. מדידת טמפרטורה התחלתית וסופית בכלי הניסוי ראו: (26) בדיקת פעילות קטלאז על ידי טיטרציה של מי החמצן שנותרו עםKMnO4 וגם: בדיקת פעילות קטלאז על ידי כמות הקצף שנוצר (27) | |
חיוניות זרעים |
- פרטים
- כניסות: 3160
ראו: טיפים כלליים לניסויי נביטה (3), כולל הצעה להצגת תוצאות (בסוף קובץ הטיפים)
מדדים (משתנים תלויים) | פירוט דרכי המדידה | |
אחוז נביטה | מספר זרעים שנבטו מתוך כמות זרעים התחלתית - מבוטא ב-%.
| |
עיתוי / מהירות נביטה | מספר ימים שנדרשו לזרע הראשון לנבוט.
| |
קצב נביטה / מהלך נביטה | מספר מצטבר של זרעים שנבטו לאורך ימי הניסוי.
| |
אחוז הצצה | מספר נבטים שעלה מעל פני מצע ההנבטה מתוך כמות זרעים התחלתית - מבוטא ב-%. | |
עיתוי / מהירות הצצה | מספר ימים שנדרשו לנבט הראשון להציץ מעל פני מצע ההנבטה | |
אורך שורשון/ נצרון/ הנבט כולו | מדידה בסרגל | |
יחס בין אורך שורשון לאורך נצרון | חישוב יחסי הגודל של המדדים שנמדדו | |
גובה הנבט | מדידת בסרגל של גובה מפני הקרקע או ממצע ההנבטה | |
מספר עלים | ספירה | |
צבע עלים |
כימות צבע עלים על פי סקלה שמכינים מראש ראו: כימות צבע בעזרת סקלת צבעים(10) | |
כמות עמילן בעלים | על ידי שימוש בתמיסת יוד כאינדיקטור לנוכחות עמילן
| |
משקל יבש | ייבוש ושקילה לאחר יבוש, ניתן להשוות למשקל זרע התחלתי |
- פרטים
- כניסות: 1860
מדדים (משתנים תלויים) | פירוט דרכי המדידה | |
טיפ: מומלץ לאסוף נתונים של משתנה זה בהפרשי זמן קטנים לאורך תקופת הגידול | ||
משקל הפסיגים |
שקילה | |
גודל הפסיגים |
מדידת אורך/רוחב פסיגים | |
כמות עמילן בזרעים | א. בדיקה לכמות עמילן בלתי מסיס ראו: בדיקת כמות עמילן בתפו"א (5) ב. תצפית במיקרוסקופ בגרגרי עמילן ראו: תצפית במיקרוסקופ – גרגרי עמילן בתפוח אדמה(4) | |
כמות גלוקוז בפסיגים | א. בדיקת גלוקוז באמצעות מקלונים ראו: בדיקת כמות גלוקוז באמצעות מקלונים (6) ב. בדיקת בנדיקט לנוכחות סוכר מחזר כמו גלוקוז ופרוקטוז ראו: בדיקת בנדיקט לסוכר מחזר (36) |